Det ligner en stor lort!

By 0

Det var ordret Pelles reaktion, da han som treårig for første gang så en søko i Miami Seaquarium – alt imens hans (meget begejstrede) mor stod ved siden af og fortalte om, hvor fantastisk et dyr der var tale om! Ja jeg elsker de store havdyr, hvis nogen skulle være i tvivl ;-)

Det ligner en stor lort!

Og selvom Pelle elsker dyr og naturoplevelser, var han derfor heller ikke voldsomt imponeret, da vi introducerede ideen om at køre et smut til Crystal River for at svømme med søkøer. Det kan man vel ikke bebrejde drengen. Jeg mener, hvem drømmer egentlig om at svømme med en stor lort? ?

image

Nå, men jeg var altså ret opsat på at vise familien, hvor fantastisk et dyr sådan en søko er. Derudover har jeg altid selv gerne ville snorkle/dykke med dem! Og som vi plejer at sige til ungerne, så er vi jo fire i den her familie – og ikke kun én (eller to). Så det er vel kun rimeligt, at moaren også vælger en aktivitet ik ;-)

Derudover ville det næsten være fjollet ikke at køre et smut derover, nu hvor vi (igen) var lige i nærheden. Okay måske ikke liiige i nærheden. Men det er jo USA, så fem timers kørsel er vel praktisk talt i baghaven ik…?

Og selv om Pelle umiddelbart hellere ville være blevet i Miami på “vores” hotel, så endte det heldigvis med, at hele familien synes, det havde været køreturen værd!

Vi boede i nabobyen Homosassa ca. 7 miles oppe ad vejen. Her indlogerede vi os i et typisk amerikansk hus lige ned til Homosassa River og kun 5 min. gang fra indgangen til Homosassa Springs Wildlife State Park. Det var vældig hyggeligt og lokalt at stå der i baghaven, på vores lille bådebro, hilse på naboen og vinke til genboen på den anden side af floden. Selvom jeg må indrømme, at jeg lige kiggede en ekstra gang ned i floden, og i græsset i haven!, efter at have set skiltet på bådbroen: “Yes there are alligators in Florida”!

Næste formiddag var vi ude på en tre timers tur, hvor vi sejlede rundt og ledte efter søkøer – eller manatees som de hedder herovre – som vi kunne snorkle med. Om vinteren, når havet bliver for koldt, kommer de ind i floderne. På det tidspunkt (nov/dec-jan/feb) er det optimalt, at snorkle med store flokke af søkøer og deres unger, og vandet er mere klart. Men der er altid søkøer i Crystal River og de omkringliggende floder, de er blot lidt sværere at finde, når det er udenfor sæsonen. På det tidspunkt er der ikke helt så mange, og vandet er mere grønt, grumset og uklart.

De fleste operatørere kører tre ture om dagen, hvor den tidlige 6.30 skulle være klart den bedste. Vi synes dog ikke, at vi ville drive rovdrift på de små efter den lange køretur, så vi lod dem sove længe og tog kl. 11 afgangen istedet for (der er også en kl.14).

Inden vi hoppede i vandet, fik jeg lige spurgt captain Steve lidt omkring de her alligatorere, og han kunne “berolige” os med, at jow jow alligatorere er skam at finde i floderne. Men for det første er de meget små, kun et par meter!, og derudover skulle man være extremely lucky for at se dem, da de var meget mere bange for os end omvendt! All righty then, jamen så er det jo ikke noget problem?! ;-)

Yes there are alligators in Florida!

Vi var heldige og kom til at snorkle med flere forskellige søkøer. Vi vidste på forhånd, at Filippa ikke ville i vandet, mens Pelle ikke var helt sikker. Han ville rigtig gerne, men var samtidig lidt bange for det, da vandet var koldt med dårlig sigtbarhed. Han forsøgte sig et par gange, men foretrak at se det meste fra båden. Her kunne man tydeligt følge de store dyr, og både Pelle og Filippa var ret begejstrede, når søkøerne svømmede rundt langs båden og kom helt op til overfladen for at trække luft. Samtidig kunne man hjælpe med at guide snorklerne i vandet i den rigtige retning.

Thomas og jeg var i vandet på skift, og det var en stor oplevelse af snorkle afsted ved siden af søkøerne og høre deres højlydte gumlen, når de som levende græsslåmaskiner tyggede sig afsted langs søgræsset på flodbunden! ?

Resten af tiden i Crystal River og Homosassa tilbragte vi i vores lille hus – “the fishbowl house” – og på floderne i den omkringliggende nationalpark. Huset havde kajakker (og redningsveste) til fri afbenyttelse, så det skulle udnyttes.

Vi tog et barn med i hver kajak, og begav os ud i den fantastiske natur på floderne i Homosassa Wildlife State Park. Det er simpelthen så fedt, at ungerne nu er så store, at vi kan lave aktive ting sammen med dem. Og at de gerne vil det! Selv den lille ‘jeg-er-en-trodsig-treårig-dramaqueen’ bliver blid og medgørlig på sådanne ture og glemmer helt at være Rasmus modsat ;-)

Pelle fik ret hurtigt styr på det med at padle og overtog ofte pagajen fra Thomas. Som altid ville Filippa ikke stå tilbage for sin storebror og skulle naturligvis også prøve. Med blandet succes vil jeg sige….men det lykkedes den viljestærke lille dame, at få båden til at bevæge sig lidt! Og flere gange undervejs kunne man høre den lille, glade stemme forrest i kajakken juble, “det er suuuper fedt”!

Og begejstringen blev ikke mindre – heller ikke hos moren – da vi, på ret lavt og helt klart vand, spottede en søko lige under kajakken. Vi fulgte den lige så stille et stykke tid, og var enige om, at det næsten var en større oplevelse end snorkleturen. Det er bare noget ganske særligt, når man er alene afsted og helt selv spotter dyret på et uventet sted!

Da vi så småt synes, at det var tid til at vende kajakkerne, udbrød Pelle: “Najjj, kan vi ikke godt sejle lidt mere, pleasssse” :-)

Så på trods af lidt sund skepsis, måtte ungerne sande, at sådan en søko faktisk er ret sød – og at den ikke bare ligner en stor lort. Og jeg tør godt sige, at turen til Crystal River var go’kendt (som man siger, hvor min mand kommer fra), og at det bestemt var køreturen værd!

image

P.s. Den hurtigste vej fra Miami går via Kissimmee/Orlando – så Crystal River kan med fordel kombineres med et besøg i Disney World (eller andre parker). Og ellers tager det kun omkring 15-30 minutter længere at vælge turen ned over de flotte brosystemer ved Tampa og St. Petersburg! Vælg også denne vej for at kombinere med Everglades og strandene ved Fort Myers og Sanibel.

2 Comments
 • Anne Marie
  oktober 22, 2015

  Åhhhh! Dejligt at finde nogle artsfæller, som elsker søkøer lige så højt som os!

  Vi var heldige at komme til at snorkle med en i Belize i sommer. Det var en kæmpe oplevelse, som vi sent vil glemme. I er velkomne til at kigge forbi vores blog og læse om turen her:
  http://www.annemarieograsmus.blogspot.dk/2015/07/raggamuffin-tours.html

  Vi overvejer nu en tur til Florida på jeres anbefaling :-)

  Venligst
  Anne Marie
  Two Danes On Tour

  • Forstadsnomade
   oktober 22, 2015

   Hej Anne Marie
   Tak skal du ha!
   Og tak for linket, det lyder som en super fedt tur, I der var på. Og lækre videoer af engle rays og søkoen (på dejligt klart vand). Ja de ser store og langsomme ud – men svømmer vildt hurtigt!!
   Fedt at I overvejer Florida og at vi kan inspirere hinanden. Som du har kunnet læse i mine tidligere indlæg, så stod Florida ikke tidligere øverst på min ønskeliste. Men jeg må sige, at det er blevet gjort til skamme. Den overrasker positivt :-)
   Mange hilsener Pernille

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *