6 tips: Sådan forbereder du børnene!

By 0

HVORDAN FORBEREDER I BØRNENE PÅ EN KOMMENDE REJSE?

Jeg bliver jævnligt spurgt, hvad vi gør for at forberede børnene på de oversøiske rejser. Og om de overhovedet forstår, hvor vi skal hen – og om de interesserer sig for det.

Som jeg tidligere har skrevet om, så kunne destinationen for ungernes skyld ligeså godt hedde Fanø som Filippinerne (Fanø eller Filippinerne), bare vi har ferie og er sammen! Men vi kan sagtens få dem gjort interesserede i de forskellige rejsemål, hvis blot vi inddrager dem lidt, og bruger lidt energi på at forberede dem på, hvad vi skal – og trækker nogle ting frem, som de kan forholde sig til og glæde sig til!

VORES 6 TIPS TIL REJSEFORBEREDELSER MED UNGERNE KOMMER HER:

1. Kig på kortet
Hjemme hos os elsker vi kort! Vi har et stort verdenskort på den ene væg i stuen, og en del af rejseforberedelserne gå med, at kigge på kortet sammen med ungerne. Vise dem hvor i verden næste destination ligger i forhold til Danmark. Hvilken verdensdel det er i. Hvilken vej vi skal flyve og hvilket land vi skal mellemlande i. Samtidig taler vi om, hvor det kunne være spændende at komme hen. Hvor vi allerede har været, hvor var det nu Filippa blev født osv. Børnene har også en globus på deres værelse, og de kigger gerne på den store globus på DOKK1 i Aarhus. Som de rejsenørder vi er, elsker vi kort – og det smitter af på børnene :-)

2. Tal om landet
Hvor er det egentlig, vi skal hen på ferie? Hvor ligger det og hvilket sprog taler de?
Er der måske en ”translator app” man kan hente til telefonen? Da vi var i Japan for nogle måneder siden, hentede Pelle en app ned, hvor en stemme udtalte ordene på japansk, når han f.eks. trykkede på ”hej”, ”ja”, ”nej” osv. Det havde han meget sjov med, og tillærte sig faktisk et par japanske ord på den måde.
Hvilken valuta har de? På børnesprog betyder det: hvad for nogle penge bruger de, og kan jeg veksle nogle af mine penge om, sådan at jeg selv har lidt penge at købe for – og helst i min egen lille pung?! Lad børnene få lidt penge med, og sørg for at veksle lidt af deres lommepenge (læs = gi dem lidt lokal valuta), når I kommer frem. Det synes de er sjovt!
Hvordan bor de, der hvor vi skal hen. Er de rige eller fattige? Vi snakker f.eks. om, om der er nogle børn, der ikke er så heldige som vi er, og derfor slet ikke har noget legetøj. Og så får vi måske vores unger til at finde nogle små ting fra deres værelser, som vi kan tage med, og gi som gaver. Det kan både være små stykker legetøj eller måske blyanter. Det er en både sund og lærerig øvelse for børn. Og de får selv lov til at opleve, hvor stor glæde selv den mindste ting kan betyde – og hvor stor værdi den har, for dem som ikke har noget!

3. Gør flyrejsen spændende
Når vi nærmer os afrejsen, begynder vi at tale om, hvor skal vi flyve fra (Billund, København eller måske Hamborg). Om vi mon skal vi overnatte på hotel tæt på lufthavnen? Det gør vi ofte, hvis vi skal flyve meget tidligt om morgenen. Noget af det vigtigste, for at få en god oplevelser, når du rejser med børn, er nemlig, at få en god start på turen (Eventyret starter i lufthavnen). Vi taler også om, hvem skal vi flyve med? Om det mon er et af de helt store fly, som har skærme i sæderne (kids love it!)? Hvor længe skal vi flyve? Skal vi mellemlande undervejs – og hvor længe skal vi i så fald vente? Og skal vi sove på flyet?Børnene har efterhånden fløjet så mange gange, at de begynder at interessere sig for de ting, så det kan godt betale sig, at fortælle dem lidt om den del, som vi andre måske mest bare regner som transport. For ungerne er det en del af eventyret og noget de glæder sig til!

4. Fortæl om oplevelserne
Hvad skal vi egentlig derovre? Hvad kan man se/opleve? Vi forsøger, at sætte ord på de ting, som vi regner med at opleve. Altså at sætte ord på “i børnehøjde” og trække nogle ting frem, som de kan forholde sig til. Og som de synes lyder spændende! Det er jo meget individuelt, men det kunne fx være; vi skal besøge indianere, vi skal se nogle seje dyr (måske dyr som de kun kender fra film), vi skal bestige et ”bjerg” eller en aktiv vulkan, vi skal se et af verdens største templer (I ved nok, præcis som i den der film, I kender – ik unger), vi skal sove i en grotte eller i telt ude i ørkenen sammen med beduinerne (du ved ligesom i Anders And), vi skal ride på kameler, vi skal ud og sejle i kajak, eller vi skal se nogle mega flotte byer – og de ser ud, præcis som i Aladin, eller måske Hodja fra Pjort…….

Nå ja, you get the point right? Vi finder noget, som vi ved, vil vække deres nysgerrighed/interesse – og så fortæller vi om det. Vær kreativ. Der er altid noget. Og det behøver ikke altid være en stor ting! Er der strand/pool? Præcis som de fleste andre børn, så er vores unger selvfølgelig også pjattede med både strand og pool. Og vi tænker altid på, at der skal være noget til os alle fire på en rejse! Så på den kommende rejse til Uzbekistan, hvor der ikke er en strand i nærheden, men vi jo er på ”sommerferie” – der har vi lovet, at vi nok skal sove på hoteller, hvor der er en pool (det meste af tiden ihvertfald – hvilket er ok, da det ikke er så dyrt!). Og derudover har vi både talt om ørken, beduiner, bjerge, æsel og kamel ridning – og så sådan lidt 1001 nat, flyvende tæpper og Hodja fra Pjort. Og ja, de glæder sig til rejsen. Og de synes det lyder spændende! Og mest af alt så glæder de sig, som alle andre børn, bare til at holde ferie med deres mor og far.

5. Vis billeder
Når vi har talt lidt om landet, og hvad man kan opleve. Så kigger vi i Lonely Planet og googler også lidt billeder, som vi viser børnene, så de har en idé om, hvad det er vi skal opleve. Hvordan ser der egentlig ud? Det kan godt være, at vi synes, det lyder vanvittig spændende, at overnatte i en grotte eller en Yurt ude i ørkenen! Men hvad er det egentlig? Vis ungerne et billede, så de også kan begynde at glæde sig – og få sat nogle billeder på. Så er de forberedte, de vænner sig til tanken (mange børn er måske mere til genkendelighed og tryghed end til overraskelser og eventyr!) og kan samtidig også fortælle deres kammerater, hvad de skal i ferien (vi vælger ikke altid en destination, som alle børn har hørt om ;-)). Chancen for at de også synes det er fedt, når I står foran det der gamle slidte telt i ørkenen, er som regel større, når I på forhånd har talt om, hvor spændende et eventyr det bliver :-)

6. Inddrag dem i pakningen
Okay indrømmet. Det er nemmere at lave være! Lidt ligesom med børn og madlavning ik? ;-) Det er ikke altid det nemmeste at inddrage børnene i pakningen. Men sådan lidt i det små, kan man med fordel gøre det. Så kommer man også til at snakke lidt om rejsen – og de fornemmer, at vi skal afsted lige om lidt, og begynder at glæder sig. Ofte falder snakken også på tidligere rejser, og det kan blive helt hyggeligt, hvis man har tid til det! Bliver det varmt eller koldt? Skal vi mon sove i telt, camper eller på hotel? Skal vi have vandresko eller sandaler med? Er vejret mon til badetøj eller regntøj? Jo man kan med fordel delagtiggøre ungerne – og de synes det er fedt, selv at vælge noget af det tøj, som de skal ha med. Og de vil gerne hjælpe!

Samtidig kan de se, hvor meget (lidt!) plads vi faktisk har at gøre med, og kan derfor lidt bedre forstå, hvorfor vi ikke kan medbringe 20 kjoler og 10 LEGO figurer ;-) Vi gir dem altid lov til at vælge nogle få personlige ting – yndlingsbamsen og et par stykker legetøj. Altså det man kan vælge imellem er begrænset til ting i rejsestørrelse ik ;-)!

Og så er det egentlig bare med at kommer afsted – og husk – eventyret starter i lufthavnen! :-)

Lufthavnen

En lufthavn er et eventyr i sig selv!

 

5 Comments
 • Marianne - Glimt av verden
  juli 17, 2016

  Åh, skal dere til Usbekistan! Så spennende! Jeg var der i juni, men det var på slutten av en reise gjennom Sentral-Asia, så jeg hadde ikke så mye til der og fikk bare besøkt Tasjkent og Samarkand. Jeg gleder meg til å se hva dere opplever!

 • Danoz
  september 19, 2016

  Noget af det sjoveste og lidt svære, jeg har gjort, er at forklare børn om “resten af verden”. Det er en meget sjov størrelse for mange af de små, og de forstår det ikke helt med det samme. Efterhånden som de bliver ældre, forstår de det, meen… De småbørn, jeg har kendt, var længe om det. Super dejligt indlæg om det at rejse med børn!

  http://danoz.nu/

 • Morten
  september 26, 2016

  Er ret vild med det sidste billede.. Det er herligt.

  Herhjemme går vi på Vimeo og søger f.eks. “Sri Lanka” eller “Stockholm”. Der ligger tit sådan en 2-4 minutters video der hurtigt og fedt viser, hvad landet/byen består af.

  I øvrigt er der en vildt irriterende scroll på din side. Som om den varierer i tempo. I hvert fald på Firefox på Mac.

 • Mols
  januar 18, 2017

  Rigtig gode tips! Har aldrig været på rejse med børn, men håber på, at jeg på et tidspunkt tager af sted med hele familien!

  • Forstadsnomade
   januar 29, 2017

   Tak skal du have.
   Det kan ihvertfald anbefales, at rejse afsted med familien, hvis det bliver muligt for jer :-)
   Bedste hilsner Pernille

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *