For at kunne længes hjem må du af og til rejse ud!

By 0

Som dansker bør man af og til rive sig løs fra det jævne og opsøge bjerge, træne sig i udsyn og svimmelhed. Typisk for bjerge er tinder, men også stejle skråninger der gør det muligt at nå dem. Det er sundt at lære, at livet kan være så voldsomt og overspændt. Man lærer at tænke sig bedre om, når man opsøger fremmede lande. Og man skønner mer på sit eget land, når man kommer tilbage og ser hvor praktisk det egentligt er, at markerne ligger ned.
Benny Andersen

image

Det kommer nok efterhånden ikke som den helt store overraskelse, når jeg siger, at vi elsker at rejse hjemme hos os…! Vi drømmer os ofte mod fjerne himmelstrøg. Har altid mindst én ny rejse booket op – og som regel også et par stykker mere på tegnebrættet. Måske lidt en arbejdsskade, af der gerne skal hænge mindst en fremtidig flybooking på skærmen foran mig på kontoret. Bevares, det er ikke alle flybilletter der rent faktisk bliver udstedt. Eller alle planer der bliver ført ud i livet – ihvertfald ikke her og nu. Men flere års erfaring har lært os, at med en rejse at glæde os til så fungerer hverdagen bare lige lidt bedre (særligt for mig). Jeg indrømmer gerne, at med nye eventyr i sigte hviler jeg pludselig meget mere i hverdagen ;-)

For forstå mig ret. Jeg elsker også vores liv i Danmark! Hverdagen med ungerne. Det forudsigelige og stabile, men også sjove og hyggelige forstadsliv med familie, venner, jobs, fritidsaktiviteter, legekammerater, skole og børnehave. Krydret med masser af de skønne oplevelser som Danmark byder på!!

Men derfor trives jeg alligevel virkelig godt med at ha en flybooking eller to i baghånden. For man skal ikke undervurdere forventningens glæde!! En stor del af en længere rejse er at glæde sig. Forventningens glæde er fantastisk. Og hvis vi var ude i verden hele tiden, så ville vi ikke på samme måde kunne gå og glæde os til rejserne. Du skal være hjemme for at kunne blive ramt af udlængsel. Ligesom du af og til må rejse ud for at kunne længes hjem – og sætte pris på det du har!

Når vi vender hjem fra en rejse, oplever vi altid, at vores perspektiv har ændret sig en lille smule. Og den følelse er ikke blevet mindre, efter vi har fået børn. Nu lægger vi endnu mere mærke til, hvordan særligt de små har det derude i den store verden. Og vi bliver mere beviste om, at vi omgiver os af rigtig mange materielle ting i det daglige!

image

Efter en rejse virker det ofte lidt overvældende på os at komme tilbage til et hus fyldt med ’luksusgoder’ i form af tøj og legetøj. I rigelige mængder. Pludselig alt for rigelige faktisk. Når man lige tænker over det! Og det gamle hus som nogle gange ikke synes helt optimalt – med nogle rum der er lidt for små. Mens andre er lidt for store. Det er lidt for varmt om sommeren og lidt for koldt om vinteren. Med myrer under soklen og dræbersnegle i græsset – ja det synes pludselig vanvittig funktionelt og uendelig stort. Faktisk unødvendigt stort. Særligt når vi netop har oplevet, hvordan mange derude i verden lever med (og af) så lidt. Ja ofte næsten ingenting! Storfamilier under ét tag. Hvis de da er så heldige at ha tag over hovedet. Og kun med de allermest basale fornødenheder tilgængeligt. Hvor alt over ét sæt tøj er luksus, og legetøj – ud over det man selv har lavet af naturens materialer – er en by i Rusland.

image

Selvom det efter utallige rejser ikke længere kommer som en overraskelse for os, at det er sådan verden er skruet sammen, så kalder det alligevel altid til selvransagelse. Og mere konkret til en regulær og meget håndgribelig oprydning, når vi vender hjem. Vi er (igen) gået i gang med at ‘downsize’. En vurdering af hvad vi reelt har brug for (hvor lidt vi reelt har brug for!). Hvad vi kan undvære. Og ikke mindst hvem der kunne have mere glæde af tingene end os (og det er der rigtig mange, der har. Ikke mindste lige nu!). Hvilket er en positiv sidegevinst ved rejserne, og en rigtig sund øvelse både for os og vores børn. Pelle & Filippa ved godt, at vi rydder op, for at finde ting og tøj bl.a. til de børn, der ikke har noget. Og at det gør vi, fordi at vi/de faktisk sagtens kan undvære de ting!

Samtidig forundres vi gang på gang over gæstfriheden, ubekymretheden, glæden og smilene de steder vi rejser hen – den store fattigdom til trods! Og vi bliver gang på gang mindet om, at lykken ikke ligger i materielle ting, men skal findes i det nære. I samværet og sammenholdet. I de fælles oplevelser. Og det bekræfter os i, hvor vigtigt det er at vise vores børn verden. At give dem en forståelse for, hvor privilegerede vi er. Og det bekræfter os samtidig også i, at den måde, vi prioriterer på, er den rigtige – for os! Og ikke mindst hvor uendeligt heldige vi er, at vi overhovedet har mulighed for at prioritere!!

Vi holder af hverdagen.
Men for at kunne længes hjem, og sætte pris på det du har, må du af og til rejse ud!

image

P.S. På min skærm hænger der lige nu bookinger til USA, London og Doha…. ;-)


 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *